Tuesday, 24 January 2012

KAWAN......

Kawan Sejati


Masih mengenai kawan. 

Saya pasti tentu setiap daripada kita mempunyai kawan. Kalau tidak kawan karib, kawan biasa-biasa. Ini adalah naluri manusia. Kita diciptakan untuk untuk saling bersosial dan berkomunikasi sesama sendiri. Cuba bayangkan hidup ini tanpa sesiapa untuk kita bercakap dan bermain? Tentu sunyi sepi, bukan. 

Ada pula yang menghadapi masalah dalam mencari kawan dan hubungan itu sendiri. Kadang-kadang apabila kita berbuat baik kepada kawan, tidak pernah langsung diendahkan dan dihargai. Ada pula yang menikam dari belakang. Harapkan pagar, pagar makan padi. Kawan jenis ini tidak berkualiti.

Semua orang ada kawan. Semua orang juga boleh menjadi kawan. Namun, bolehkah kita menjadi seorang kawan yang baik? Seorang kawan yang membantu kawannya yang lain tatkala dalam kesusahan. 

Ada orang kata, kawan yang baik adalah yang meneman di saat tawa dan tangis. Benar sama sekali. Itu adalah kawan yang sejati. Itu adalah sahabat. Orang yang boleh kita harapkan dalam apa jua keadaan. Teman tempat untuk meluahkan segala perasaan, isi hati yang terpendam dalam ruang yang tersembunyi.

Setiap daripada kita boleh menjadi kawan sejati. Bukan kawan rapat, tetapi kawan yang sejati. Berkualiti. Namun sudah tentunya tidak semua orang yang memilih perkara sedemikian. Bila kawan ditimpa kesusahan, masing-masing hilangkan diri. Bila kawan tidak sealiran, tidak mahu bersantai bersama dan rasa malas hendak berbicara.

Bukanlah susah menjadi seorang kawan sejati. Kawan yang berkualiti dan ikhlas didalam perhubungan tersebut. Mari kita renungkan diri;


Adakah anda seorang kawan sejati?  

Jenis2 Kawan..

Kawan - maksudnya kawan biasa, mungkin pelawat yang singah dan add friend dalam google friend, tu jer ;

Kawan Baik – maksudnya kawan yang bukan sahaja add google friend, dia juga turut beri komen dalam blog post

Kawan Rapat – Maksudnya kawan yang bukan sahaja add google friend, malahan dia juga turut beri komen dalm posting dan juga sedia untuk menukarkan link exchange dengan kita; dan

Kawan rapat  giler@ BFF – friend ni bukan sahaja add google friend, malahan dia juga suka beri komen dan sedia link exchange dan paling best tolong klik kan iklan tu sekali hehehe

@@@@

kawan2 yg x bape best...

Kawan Maya - berkawan hanya di alam maya but not in reality.. contoh berkawan di FB ttpi di luar nak senyum x mooo.. : ((

Kawan Makan Kawan - Kawan ketika senang sahaja.. bila susah.. hilang enth kemana.. ermmm..






Yupss.. seperti pyramid nie... kita boleh dapat ramai kawan... berpuluh, beratus, beribu, berjuta... ++(infiniti)
tetapi nak cari kawan seperti BFF (best friend forever) amat lah susah... aku rasa mungkin 1:1000 kootss.. depend lah yee ekk.. heheheee...





AKU TETAP SAYANG KAWAN-KAWAN,

No comments:

Post a Comment